Followers

Wednesday, August 31, 2011

Fenomena Hari Raya...dilema...!!

Alhamdulilllah,..beraya sudah kita ye,..setelah melepasi Ramadhan,..Syawal membawa sinarnya untuk kita..dengan rahmat Allah bersamanya..
malam raya,..selepas shaja diumumkan pengesahan oleh Penyimpan mohor raja2,..maka bersemaraklah segala rancangan hiburan,..aku termenung jauh,..hiba benar rasa di hati,..baru sahaja melepasi ramadhan,..yang penuh ketenangan dan kesederhanaan tiba-tiba beralih arah...astaga..,dilema betul...Terus mencuba mempertahankan benih-benih kemanisan iman yang dipupuk sepanjang Ramadhan,..tinggalkan TV sambil berpesan kepada anak2 agr beraya dengan cara yang betul agar tidak hilang segala pahala yang dikumpul sebulan...
Isnin,..30 Ogos,...Aidilfitri tiba jua,..sepanjang malam cuba bertakbir dan bertahmid..namun hanya sendirian,.tidak berteman..anak2 leka melayan FB mereka,..ahhhhh gerammmm
Terfikir kini,..bagaimana raya yang betul,..apa yang difahami ialah,..saling menziarahi dan bermaafan...tapi fenomena sekarang,..sangat menyedihkan,..hiburan raya menjadi santapan...dilema....mungkin diri sendiri dapat dikawal namun persekitaran,,,anak2,..dan masyarakat macam mana?...semoga Allah memberi kemudahan untuk kita kembali merayakan Aidilfitri sesuci fitrah Ilahi..insyaallah..

Saturday, August 13, 2011

menangislah untuk ramadhanku yang kian menjauh..

Menangislah, Jika itu bisa melapangkan gundah yang mengganjal sanubarimu.
Bahwa Ramadhan sudah bergegas di akhir hitungan.
Menangislah,Biar butir bening itu jadi saksi di yaumil akhir.

Menangislah, Allah tak menjanjikan apa-apa untuk Ramadhan tahun depan,
apakah kamu
masih disertakan, sedangkan Ramadhan sekarang cuma tersisa beberapa belas.
Menangislah untuk Ramadhan yang kian hilang, bersama nostalgia yang terus tumbuh bersama usiamu.

Menangislah, Untuk dosa-dosa yang belum juga diampuni, tapi kamu masih juga menambahi dengan dosa baru. Menangislah. Dan tuntaskan semuanya di sini, malam ini. Karena besok waktu akan bergerak makin cepat,

Ramadhan semakin berlari. Tahu-tahu sudah sepuluh hari terakhir dan kamu belum bersiap untuk itikaf. Dan lembar-lembar quran menunggu untuk dikhatamkan.

Menangislah Sekarang, atau mungkin tidak bisa sekali lagi bersama Ramadhan yang kian menjauh pergi..menangislah.…

Wednesday, August 10, 2011

Biarkan Ramadhan itu sepanjang tahun..


Kini sudah melewati 10 Ramadhan,..bahang puasa sudahpun menampakkan hasilnya..ramai para pelajar yang mula mengantuk dalam kelas..ahhh...alasan saja tu...bagi aku


Ramadhan sangat bermakna kerana:
1. Hariku lebih tenang,..tidak perlu fikirkan makan atau nak ke kantin...
2. Balik sekolah dengan jiwa merdeka dari fikir nak masak...
3. ada masa untuk baca quran
4. merasa kuat untuk bangun sahur....
5. kerap ke masjid..
Itulah antara yang aku rasakan,..memang betul,..jiwa lebih tenang di bulan Ramadhan..ingin rasanya sepanjang tahun biar seperti Ramadhan saja...fikiran lebih fokus dari berfikr dan buang masa di dapur...legaa..
alhamdulillah juga..anak-anak tidak cerewet nak makan itu ini,..sekadar apa yg ada..amin.
itulah keindahan ramadhanku..semoga aku mampu jadikan bulan-bulan seterusnya sebagai ramadhan jua..

Thursday, August 4, 2011

SOLUSI - ubat minda terbaikSolusi yang kini menjadi solusiku,..
ubat mindaku,
dekatkan aku yang dulu jauh,
rapatkan aku pada yang dulunya renggang,
membacanya membuatkan jiwaku tenang.
jom kita baca solusi...isu terkini mengenai pengisian ramadhan...sama-sama kita santaikan diri dengan solusi...tidak terlalu berat untuk difikirkan...cuma keinsafan menerjah pemikiran..carilah solusi.

Blog ini untuk semua....

Mai la pakat sumbang bahan atau info ke...cerita ke, foto ke, resepi ke....sama-sama manafaatkan teknologi untuk kebaikan. welcome!

kucing pun pandai marah beb..he he