Followers

Saturday, November 22, 2008

SPM 2008

Tahun ni aku dilantik sebagai pengawas SPM 2008, di sekolah lamaku dulu....hampir 24 tahun lalu, disinilah aku belajar. Kenangan mengimbau semula bila kujejakkan kaki disitu. Masih aku ingat dewan peperiksaan semasa aku menduduki SRP dulu. Sudah banyak keadaan yang berubah,,,,bangunan lama masih kekal dan ditambah dengan bangunan baru...kemajuan yang tidak dapat disangkal lagi.


Dalam kesibukan ini juga, hatiku menjadi tidak keruan kerana ibuku kurang sihat Ibuku, saat ini kau bertarung dengan kesakitan. Aku Cuma mampu membantumu sedikit…kadangkala aku merasakan aku bukan anak yang baik kerana tidak mampu berbuat lebih dari itu…sekadar membeli ubat-ubat yang mampu….tidak mampu memberimu rawatan sewajarnya.
Ibuku, aku sedar kau merana dalam diam….kesakitanmu sudah lama kau sembunyikan sehingga kau kini sudah tidak mampu membendungnya lagi. Maafkan aku kerana tidak mampu bersama-samamu di saat kau memerlukanku.
Ayahku, kau juga mengalami kesakitanmu sendiri…dalam usia kalian,,,sepatutnya kalian berhak mencapai bahagia.. apa daya aku kini mempunyai kehidupanku sendiri….terpaksa menghabiskan masa dalam kadar yang banyak untuk keluargaku sendiri sehingga membiarkan kalian lebih banyak hidup sendiri….ketahuilah jauh di sudut hatiku, kuingin kalian menikmati hidup dengan tenang di hari-hari tua kalian…

Akhirnya Helmi Berjaya juga…..Tahniah anakku..kepayahan dan kesulitanmu kini sudah berbayar.! Tiada yang mak bole berikan padamu selain semangat untuk meneruskan perjuangan hidup yang saban hari semakin menuntut kesabaran dan pengorbanan. Hari ini khamis 13 Nov 2008. Helmi Berjaya meraih 5A dalam UPSRnya. Kebetulan aky bertugas mengawas SPM so tak dapat la nak berkongsi detik2 kegembiraan itu bersamanya, maafkan
mak sayang. Abahnya pulak asyik kerja siang malam…maklumla pendapatannya yang tak seberapa perlu ditambah dengan overtime….kesian helmi. Tap ketahuilah anakku….kasih saying kami tidak berbelah bagi untuk kalian semua.

Ain….dah 3 hari duduki SPMnya….dah lepas subjek yang agak mudah. BM, BI, Sejarah dan P.Islam. Kini ada lagi 6 subjek yang semuanya bagiku agak berat dan terbukti yang ain memang ada masalah. Sebbagai ibu aku sudah sedaya upaya membantunya….mencari bahan-bahan sokongan dari web untuk di bacanya di saat-saat akhir…terpulanglah padamu anakku. Sebagai anak sulong, aku amat berharap dia bakal menjadi contoh untuk adik-adiknya.

Hari-hari cuti kini sudah bermula….walau cuti aku tetap ada tugasan sendiri yang perlu aku selesaikan. Athirah perlu dihantar tuisyen intensif. Mohd Nurhelmi perlu diberi perhatian terhadap segala boring permohonannya untuk kesekolah ternama…ain pulak perlu diberi motivasi dalam SPM. Kedua ibubapaku pula tidak sihat…Cuti sekolah yang bermula 14 Nov bakal menjadi sibuk bagiku. Setelah menumpukan perhatian di sekolah tamat, bermulalah persepsi lain yang menuntut haknya untukku perhatikan dan bereskan. Tuhanku..dalam hidup ini, tiada kesenangan andai tidak disertai dengan kesukaran, oleh itu berikan aku kekuatan untuk menempuhi kesekaran agar dapat ku raih kemenangan. Amin

No comments:

Blog ini untuk semua....

Mai la pakat sumbang bahan atau info ke...cerita ke, foto ke, resepi ke....sama-sama manafaatkan teknologi untuk kebaikan. welcome!

kucing pun pandai marah beb..he he