Followers

Wednesday, October 27, 2010

Bukan untuk sesiapa

Blog ini bukan untuk orang lain, aku bebas tulis apa saja..mungkin ini harta milik generasiku nanti..ok ct..buat anak2 yg mungkin rindu apabila aku sudah tiada lagi disisi mereka..so blog ni mungkin wasiat kehidupanku..
Sepanjang minggu ni aktiviti di sekolah agak padat,...setiap hari ade je yang nak dikendalikan..belum siap satu tugasan, satu lagi datng bertandang...akhirnya sgalanya dapat diselesaikan dengan baik..alhamdulillah syukur kpd allah yang mempermudahkan segala urusan.
Di rumah pula sibuk dgn urusan binaan pagar..agak berselerak la keadaannya..dalam kelelehan di sekolah..sambung lagi tugasan di rumah..nasib baik juga dah tak de anak kecik..alahai kalau ade memang kesian le..

Wednesday, October 20, 2010

20-10-2010

cantik benar tarikh hari ini,...sekali dalam seribu tahun, namun tarikh cantik ini tidak banyak meninggalkan kesan pada diriku hari ini, macam rutin biasa..pergi sekolah, mengajar dan balik rumah jadi suri rumah..
cuma mungkin sesuatu yang tak pernah aku lakukan di sepanjang tempoh aku menjadi guru..ialah hari ini aku kena mengasuh...mengasuh siapa ye...macam ni ceritanya..
Minggu ini giliran aku bertugas,...dan minggu ini juga dah 2 kali guru-guru bermesyuarat,..so masa 1 dan 2 tak de la P&P yang dilangsungkan. Disebabkan aku bertugas hari ini jadi aku kena le menjaga bebudak tingkatan 1 dan 2 seramai lebih kurang 300 orang,..supaya mereka berada dalam keadaan terurus sementara cikgu lain bermeeting..
gelabah juga aku...memang gelabah betul..tak pernah pula aku mengawasi mereka sorang-sorang...so selepas semua berhimpun di anjung Mutiara, macam biasa aku kendalikan bacaan yasin yang menjadi bacaan rutin pelajar sekolahku stiap pagi. Selesai bacaan yasin, aku susun agar mereka habiskan masa dengan duduk dalam kiumpulan kecil dan siapkan semua kerja sekolah atau membaca mana-mana buku...puas juga le nak latih mereka diam dan tumpukan perhatian kepada buku mereka...
80 minit yang menyiksakan....he he itu je kelainan pada tarikh yang cantik ini,,namun aku puas sebab aku berjaya menjadi pengasuh..he he..

Tuesday, October 19, 2010

Kita akan sentiasa muda...

Betul,..sangat setuju..kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat!.,..tersirat makna yang amat mendalam...terkebil2 juga menafsir makna disebalik kata-kata ini...akhirnya aku arif sendiri..
beginilah apa yang aku faham...manusia sentiasa terdorong melakukan dosa...dalam apa juga keadaan melakukan dosa lebih mudah dari menjauhi dosa itu sendiri...contohnya sambil minum2 kopi sempat juga memandang yang enak dimata...walaupun sudah tahu..nak pandang setakat sekali je..jangan sampai berulang..tetapi..kerana asyiknya mata, sukanya hati..tak berkelip2 mata melihat..dah dosa tu..itu baru waktu minum...so aku rasa manusia amat terdedah untuk melakukan dosa..tetapi selagi ada usia..masih terbuka pintu taubat..sebab itu tidak pernah tua untuk bertaubat...boleh bila2 masa saja..
entahle..itu yang aku faham...betul ke tak ..tak tahu le..

Blog ini untuk semua....

Mai la pakat sumbang bahan atau info ke...cerita ke, foto ke, resepi ke....sama-sama manafaatkan teknologi untuk kebaikan. welcome!

kucing pun pandai marah beb..he he