Followers

Wednesday, August 31, 2011

Fenomena Hari Raya...dilema...!!

Alhamdulilllah,..beraya sudah kita ye,..setelah melepasi Ramadhan,..Syawal membawa sinarnya untuk kita..dengan rahmat Allah bersamanya..
malam raya,..selepas shaja diumumkan pengesahan oleh Penyimpan mohor raja2,..maka bersemaraklah segala rancangan hiburan,..aku termenung jauh,..hiba benar rasa di hati,..baru sahaja melepasi ramadhan,..yang penuh ketenangan dan kesederhanaan tiba-tiba beralih arah...astaga..,dilema betul...Terus mencuba mempertahankan benih-benih kemanisan iman yang dipupuk sepanjang Ramadhan,..tinggalkan TV sambil berpesan kepada anak2 agr beraya dengan cara yang betul agar tidak hilang segala pahala yang dikumpul sebulan...
Isnin,..30 Ogos,...Aidilfitri tiba jua,..sepanjang malam cuba bertakbir dan bertahmid..namun hanya sendirian,.tidak berteman..anak2 leka melayan FB mereka,..ahhhhh gerammmm
Terfikir kini,..bagaimana raya yang betul,..apa yang difahami ialah,..saling menziarahi dan bermaafan...tapi fenomena sekarang,..sangat menyedihkan,..hiburan raya menjadi santapan...dilema....mungkin diri sendiri dapat dikawal namun persekitaran,,,anak2,..dan masyarakat macam mana?...semoga Allah memberi kemudahan untuk kita kembali merayakan Aidilfitri sesuci fitrah Ilahi..insyaallah..

No comments:

Blog ini untuk semua....

Mai la pakat sumbang bahan atau info ke...cerita ke, foto ke, resepi ke....sama-sama manafaatkan teknologi untuk kebaikan. welcome!

kucing pun pandai marah beb..he he