Followers

Sunday, January 10, 2010

nak makan apa ye?

Kadang-kadang aku rasa macam tak tahu nak kata pa, bukan setakat tak tahu nak berkata2 tetapi memang tak terkata. Soalnya terlalu banyak berita melalui media dan emel yang mengkabarkan pelbagai makanan yang memang menjadi makanan rutin orang islam sengaja dicampurkan bahan-bahan haram...
1. sardin dicampurkan dengan daging katak,
2. milo ada campuran cacing,
3. roti ada campuran lelemak khinzir,..
4. ayam Tesco tak disembelih ...
5. biskut ada gelatin,...
6. KFC pula direndam arak,...
7. MC Donald hidang ayam berulat,...
8. Hot dog pula termasuk sosej babi...
9. Ubat gigi...pun ada organ babi...
10...bla...bla..

Kalau nak senaraikan banyak le lagi...ni yang buat aku terfikir,...mana la orang Islam sekarang nak cari benda makanan yang betul2 halal walaupun tinggal di negara Islam dan makanan atau benda tu ada logo Halal. Kepada siapa nak mengadu ni,...atau aku kena buat sendiri semua tu?...Macam nak lari je kat hutan,...makan pucuk2 kayu...tapi mana ada lagi hutan sekarang?...bengang sungguh..
Masalahnya bila kita dah tahu berita ni tentulah kita akan merasa was-was kan,...ini dah kira subahat, dan bila subahat hampir kepada haram...Ya Allah..tolonglah kami...kepada pengusaha makanan Islam, tolongla proaktif terhadap masalah ini...kepada pihak berkuasa...jalankan tugas anda dengan niat ikhlas...janganlah hitamkan hati-hati generasi kami dengan makanan yang HALAL tetapi tidak halal...

2 comments:

Ainur68 said...

Salam,

Mmg fening bila memikirkannya. Tapi kadangkala kita ni pun main percaya jer pada e-mail2 yg disebarkan. Itu pun satu hal juga orang kita ni, x takut kalau benda tu salah kan dah jadi fitnah! Wallahualam.

Ahmad Zulfadhli said...

xpayah ragu2 dalam memakan makanan yang halal.. islam itu mudah.. bile kite ragu2 tue yang jadi masalahnya.. selagi kite x nampak dengan mata kepala kite sendiri, yakinlah bahawa makanan itu sememangnya halal.. allah 2 maha mengetahui.. allah x akan membebankan kita dengan sesuatu yang kite x mampu menanggung bebannya.. :D

Blog ini untuk semua....

Mai la pakat sumbang bahan atau info ke...cerita ke, foto ke, resepi ke....sama-sama manafaatkan teknologi untuk kebaikan. welcome!

kucing pun pandai marah beb..he he