Followers

Tuesday, October 27, 2009

Selamat Menghadapi Peperiksaan.


Jejak Jaya Azali Azlan

"Sebagai seorang Islam, saya bersabar dengan setiap dugaan kerana setiap kesusahan itu ada kesenangannya",kata pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Yan, Kedah itu yang bercita-cita mahu menjadi profesor dalam bidang bioteknologi.

"Saya tidak pernah mempunyai jadual kerana kalau ada jadual saya akan berasa tertekan sebab perlu mengikutinya. Saya belajar apabila saya rasa ada semangat untuk belajar.Tetapi semangat itu kita sendiri yang kena merangsangnya selalu, kata Azali yang turut mendapat Anugerah Tokoh Nilam Kebangsaan 2007.

Azali mendapat 20 1A bagi subjek Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Sejarah, matematik, Sains, Kesusasteraan Melayu, Geografi, Bahasa Arab Tinggi, Perdagangan, Prinsip Akaun, Ekonomi, Fizik, Kimia, Biologi, Tasawur Islam, Pendidikan Al-Quran & Sunnah, Syariah Islamiah, Seni Visual dan Pendidikan Islam. Dia juga mendapat 2A untuk subjek English for Science and Technology.
Dia yang merupakan anak ketiga daripada lima beradik berkata, ayahnya seorang guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Haji Abdul Kadir di Kepala Batas dan ibunya juga seorang guru. Menurut Azali, ibunya mengajar subjek Kemahiran Hidup dan Katering di Sekolah Menengah Kebangsaan Haji Ahmad Badawi manakala bapanya mengajar subjek Kemahiran Hidup dan Sains Pertanian. Pelajar cemerlang itu bagaimanapun berkata, keputusannya untuk mengambil 21 mata pelajaran pada SPM 2007 bukan kerana mahu mengatasi rekod SPM tahun-tahun sebelum ini.
"Bagi saya, kalau saya buat untuk memecahkan rekod, ia sebenarnya tidak bermakna apa-apa" Menurutnya, dia mendapat keputusan lima A dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dan sembilan A dalam Peperiksaan Menengah Rendah (PMR).

******* Untuk semua pelajar yang sedang dan bakal menghadapi peperiksaan, ukurlah kata-kata Azali ini dengan tindakan yang sudah anda lakukan..tidak perlu pecahkan rekod Azali tetapi pecahkan rekod diri sendiri...Do your Best...Be The Best Among The Best!******
<a href="http://testi.iluvislam.com"><img src="http://farm3.static.flickr.com/2666/4110258065_5488139c09.jpg" border="0"><br /><b>Dapatkan Mesej Bergambar di Sini</b></a>
Bookmark and Share

No comments:

Blog ini untuk semua....

Mai la pakat sumbang bahan atau info ke...cerita ke, foto ke, resepi ke....sama-sama manafaatkan teknologi untuk kebaikan. welcome!

kucing pun pandai marah beb..he he